Hot smoked moose heart

Hed Røget elghjerte

Thomas Karlstein

Vi har været på udkig efter elghjerte i lang tid. Da jeg ikke jager Moose selv, har det vist sig at være vanskeligere, end jeg først troede.

Ingredients

Varmrøget elghjerte - opskrift

1 helt elghjerte

Saltlag 12%

3 L vand

245 g (iodiseret)

salt 163 g

nitritsalt 15

hvide peberkorn

6 laurbærblade

Preparation

Skikken tilsiger, at hjertet går til skytten, og rækkevidden taget i betragtning, må det ses næsten lige så upassende at give afkald på sin belønning?

Hjertet er virkelig et flot stykke. Hvis en skytte i fremtiden ønsker at slippe af med deres hjerte, kan vi løse det problemfrit i det skjulte. Dit jagthold behøver ikke at vide noget. Bare kom her! Med undtagelse af visse dele, dem du normalt finder i vildtfrysedisken, er elgkød ikke særlig kommercialiseret i sammenligning, hvilket betyder, at selv mine mest pålidelige haner kæmmede nul.

Nogen vil måske spørge, hvorfor du skal skrive et indlæg om et stykke kød, som flertallet af borgere vil have svært ved at komme over? Nå, i Sverige skydes cirka 80.000 elge hvert år. Målet er normalt omkring 100.000. Ud af 300.000 jægere siger 270.000, at de jager elg. Tallene er selvfølgelig omtrentlige, men der er helt klart læsergrundlag for et indlæg om varmrøget elghjerte. Det er heller ikke ualmindeligt, at jægere besidder en ryger.

Jagt, fiskeri og rygning er interesser, der opmuntrer hinanden. Lidt ligesom løg, gulerod og selleri. Slagtevægten for en voksen elgtyr er omkring 190 kg, for en elgko omkring 160 kg og for en kalv omkring 64 kg. Man siger normalt, at hjertets vægt er 1/100 af slagtevægten. En fuldvoksen tyr har altså et hjerte, der vejer lige under 2 kg(!). Omkring 10.000 tons elgkød får de svenske jægere hvert år. Vildtkød svarer til omkring 4 % af alt kød, der indtages i Sverige og er et sundt og klimasmart alternativ til andet kød.

Vildtkød er magert og indeholder højere niveauer af stoffer som omega-3, zink og jern end almindeligt tamkød. Vildtkød er en svensk vedvarende naturressource, der virkelig er økologisk. Som du allerede har forstået, har jeg fået fat i et elghjerte. Det var fra en ven til en ven, som jeg ville elske at være venner med. Der var ingen modkrav udover en lille smagsprøve på resultatet. Sagt og gjort. Efter at have gengældt et stykke af det nyrøgede hjerte, kom spørgsmålet hurtigt, om jeg også ville have havfugle? Endnu en uge senere fik jeg fire hjemmebryggede øl til at smage som tak. Jeg tror, jeg må have mødt ham hjerte til hjerte. Jeg har aldrig mødt fyren i sig selv, men jeg kan godt lide ham allerede og kan godt se, hvordan vi kan nyde hinanden i fremtiden.

Naturromantikeren i mig siger, at hjertet helst skal nydes i skoven foran et bål. Der er kogende kaffe, rindende vand i forgrunden, friskbagt brød, smør, fluestang og pistol. Hele pakken. Det er næsten, som om allergikeren også vil smide en løs, luftig jingle ind. Billedet jeg malede lød meget flot, indtil jeg så ud i det overskyede vejr og ikke kunne se om det var morgen, middag eller aften? Du er også komfortabel. Jeg er ikke det mindste begejstret for at køre 30 miles for at spise røget elghjerte ved en vandstrøm. Grundejerne ville nok også have meninger om, hvorfor jeg sidder på deres grund med ubundet jagthund, riffel og uden fisketegn. De ville nok slet ikke købe, at det hele bare er rekvisitter til mit elghjerteforbrug? Jeg arrangerer i stedet et rustikt skærebræt indendørs. Kaffen byttes til den øl, jeg fik, og jeg tænder ilden i komfuret...
 

Metode:

Med et elghjerte så stort som en mindre fodbold, kan det være svært at komme i gang med klipningen. Man får følelsen af, at man ikke rigtig ved, hvor man skal starte. Det er svært i tekst at beskrive den nøjagtige rækkefølge, hvori snittene skal foretages. Mit tip er at løfte hjertet op med begge hænder og mærke lidt rundt. Så får man ret hurtigt en idé om de forskellige dele af hjertet.

Lav det første snit, hvor det føles som om hjertet er mindst tæt sammen.

Efter udånding kan hjertet så opdeles i tre dele.

To sider, kammene og et lidt tyndere stykke, som jeg ikke har ordet for.

Klip derefter sener, bindevæv og ting, du ikke vil have tilbage på en oksemørbrad.

Ifølge mig skal kun kødet stå og så er der en del at skære væk. Jo mere præcis du er, jo pænere bliver det senere, når kødet skal snittes og lægges ud.

Forbered saltlagen.

Bland saltene med koldt vand. Hvis der anvendes finkornet salt, skal vandet ikke varmes op på forhånd. Lad saltet stå lidt og rør af og til.

Tag lidt af fonden og kog krydderierne i. Lad krydderierne simre lidt under låg og afkøl derefter.

Slå derefter det kogte ned tilbage i loven. Ved at simre krydderierne kommer smagene bedre frem.

Væg kødstykkerne ned under overfladen af lagene, en almindelig tallerken gør det som regel. Jeg lader hjertet ligge i opløsningen i tre dage, når saltopløsningen er 12%.

Flyt lidt mellem stykkerne engang hver dag, og farven bliver mere jævn på kødet. Hvis stykkerne er for tæt på hinanden, vil lagene ikke passe.

Efter tre dage i slowcookeren fjerner og skyller jeg kødet under rindende koldt vand.

Tør kødet helt med papir.

Lad det så gerne hvile og tørre på en rist i køleskabet natten over. Det kan ikke understreges nok, hvor vigtigt det er, at stykkerne er tørre, inden du begynder at ryge. Det er ikke et must at lade kødet tørre i køleskabet natten over, men så virkelig sørge for at tørre, tørre igen og igen.

Røg derefter hjertet ved 80°C, indtil kødets indre temperatur er 65°C. Jeg bruger ahornbriketter, men en afbalanceret røgsmag, som den man får fra el, fungerer også godt.

Ahorn
 Træ

Maple Bisquettes til Bradley Smokers

Med en mildt røget, sød og subtil smag er Maple Bisquettes perfekte til at ryge kalkuner og forstærke smagen af fjerkræ og fuglevildt.

Shop Now