Oysters Rockefeller in the smoke - character for a classic

Østers Rockefeller i røgen - karakter for en klassiker

Thomas Karlstein

Det er rart at erfare, at de svenske opskrifter her på Bradley Smoker også er blevet bemærket af vores kolleger i Frankrig. Selv om vi i dag er inspireret til en større grad af mad fra hele verden, var det i det store og hele i det franske køkken, at mange af vores fødevaretraditioner begyndte.

Ingredients

4-6 personer

12 østers (inkl. væsken)

1,25 dl tør mousserende vin

1 tsk koncentreret fiskefond

2 spsk smør

1 fed hvidløg (fint hakket)

2 skalotteløg (fint hakket)

ca. 140 g bladspinat

2 dl fløde

2 spsk brødkrummer cheddarost (finrevet) persille eller purløg til at pynte med

Preparation

For at flirte lidt ekstra med franskmændene tager vi i dag en fransk ret med oprindelse i New Orleans og viser hvor fremragende den fungerer at lave i Bradley-røg. At der igen kommer lettere mad afhænger mere af tilfældigheder end eftertanke. Netop for variationens skyld tænkte man, at vi skulle holde fast i denne, måske lave en naja-laks eller noget større rustikt, men med en østerssæson, der snart er slut, er det lige så godt at slå til tromme og afslut med et brag.

Oyster Rockefeller siges at være blevet skabt i 1889 i New Orleans på Antoines restaurant af Jules Anciatore. Ideen blev født, da der i øjeblikket var mangel på snegle. Som et alternativ så de i stedet på de lokale østers, som var i overflod. Det skulle være østers. På grund af sin luksus og flair blev retten opkaldt efter tidens måske rigeste mand, John D. Rockefeller. Opskriften, som det lykkedes at holde hemmelig for altid, anses af mange for at indeholde bladspinat, hvilket formentlig giver retten sit grønne element. Anciatore afviste dog altid, at de gratinerede østers indeholdt spinat. Med ophavsmandens død siges den originale opskrift at være tabt for altid, og hvad der koges i dag er egentlig "bare" kopier.

Det har dog ikke afholdt kokke verden over fra igen, gang på gang, at tage deres fortolkninger op på menuerne. At den er blevet så populær betyder, at mange må være kommet meget tæt på den roste original. Sammenlign med diskussionen omkring indholdet og oprindelsen af carbonara. Hvis du tøver med østers, men alligevel gerne vil prøve, er Rockefeller det oplagte valg.

Vi har set mange tvivlere, der nu om dage skinner som små solstråler, når østers omtales. Hovedsageligt skyldes det nok, at fornemmelsen i munden ikke kan sammenlignes med en frisk østers. I Rockefeller er østersene mere som en kogt blåmusling i en sød sauce med sprød top. At de færdigrøgede og gratinerede østers også altid ser ud til at løbe ud i utide, er vel også en god vurdering? Mange kan have problemer med at rode med sådan en klassisk ret, men kogningen i røgen tilføjer bare endnu en fantastisk dimension i vores øjne.

Oyster Rockefeller er mild i sit grunddesign og nyder godt af den ekstra karakter, som røgen giver. Fløden, men også osten optager smagen fra det brændte træ med særlig omhu. Der kræves ingen yderligere forberedelse til denne ret. Det er ikke en langdistancechauffør, der har brug for justering eller kontrol af temperaturer. Der er altid tid til røgede østers Rockefeller.

Herunder finder du opskriften på vores røgede original. Kog østersen ved højeste temperatur i knap en halv time, nyd en passende drink og lad dig forføre...

Metode:

Start rygeren ved den højeste temperatur (160°C/320°F), så den når at varme op inden rygning.

Start røgen med en briket efter eget valg. Mildere briketter som fx el er velegnede.

Åbn østersene og hæld væsken gennem en si i en kop.

Løsn kødet og gem også den skålformede del af skallen. Sørg for, at den er renset for splinter og flager.

Skyl silen og si også østersene ned i koppen.

Kog vinen op med væsken fra østersene.

Skru lidt ned for varmen og tilsæt østers. Lad simre i et minut. Tag østersene op og stil dem til side.

Tilsæt fiskefond og fløde til vinen og fortsæt med at simre. Saucen skal reduceres indtil der er ca. 2 dl tilbage. Stress ikke. Kom smørret i en anden gryde.

Tilsæt løg og hvidløg – steg blødt og blankt.

Til sidst tilsættes spinatbladene og der røres sporadisk, indtil spinaten har frigivet næsten al sin væske. Volumen er nu faldet betydeligt.

Smag til med salt og peber.

Læg skallerne på en eller flere rygeriste.

Fyld bunden med spinatblandingen.

Læg østersene tilbage på toppen og hæld flødesovsen over østersene.

Drys lidt brødkrummer med fingrene og top med revet cheddar eller anden saltere ost.

Røg østersene i 20-25 minutter. Hvis der bruges flere riste, skal de skiftes efter halvdelen af tiden.

Pynt med hakket persille eller purløg og server med en passende drink.

Bred vifte
 Pakke

5 smagsvarianter til Bradley Smoker

Denne sortspakke indeholder 24 hver af æble, el, mesquite, hickory og ahorn for en række forskellige smagsvarianter.

Shop Now