Smoked Cherry Old Fashioned

Røget Kirsebær Gammeldags

Thomas Karlstein

I dag skal vi uden for de sædvanlige rygeramme.

Ingredients

4-5 røgede kirsebær eller rå bigar (70°C/1t)

5 cl Woodford Reserve Bourbon (Kentucky straight)

2 cl sukkerlage

et par stænk Angostura

et lille skvæt sodavand

Preparation

Der vil ikke være bacon. Ikke nogen bryst, ikke engang et elghjerte, røget vaniljeis eller saltlakrids.

I dag er det fredag og om fredagen nyder du en fredagsdrink, en TGIF cocktail om du vil - Smoked Cherry Old Fashioned. Jeg tilføjede TGIF-cocktail-tinget bare for at Bradley HQ i England i det mindste en dag vil forstå, hvad der virkelig bliver skrevet her. Her i Sverige ved vi allerede, at det hedder en fredagsdrink.

Først skulle jeg fortælle dig lidt smart, at Old Fashioned er en af de få drinks, der gav navn til et glas; det gammeldags glas. Så slog det mig, at der er champagne, øl og vinglas. Jeg var uheldig med at tænke. Mindre fejl er, at der er få cocktails, der har glas opkaldt efter dem. Tom Collins måske, men der føler jeg, at highball-glasset føles mere accepteret. Det får mig til at spekulere på, hvad kom først? Cocktailen Old Fashioned eller glasset Old Fashioned? Det rigtige svar er glasset. Det hed bare noget andet - "en sten is".

The Old Fashioned siges at være blevet serveret først i slutningen af det 19. århundrede i USA. Tidligere, i begyndelsen af dette århundrede, var man begyndt at tale om "cocktails", men det var længe før bartendere og bloggere lavede mixologi af det hele.

Ingredienserne var stadig enkle og få, og hvad der definerede en cocktail var stadig uklart. En avisredaktør, der blev bedt om at forklare ordet cocktail, skrev: "...en potent hjernerystelse af spiritus, bitter, vand og sukker." En gammeldags. Hvor nøjagtigt drikken blev serveret første gang er uklart, meningerne er delte. Sjovt faktum er dog, at byen Louisville har udnævnt drinken til sin officielle bydrik. Hvert år i de første to uger af juni fejres "Old Fashioned Fortnight". De to uger forud for National Bourbon Day den 14. juni. The Old Fashioned som fænomen og cocktail fik også et kæmpe løft, da hovedpersonen i Mad Men næsten konstant blev set nippe til en.

Der er lavet utallige variationer af Old Fashioned. Mens nogle diskuterer om det skal være bourbon- eller rugwhisky, læner jeg mig i mellemtiden gerne tilbage og nipper til en gin i stedet for whiskyen. Vores Old Fashioned i dag er dog noget ud over det sædvanlige.

I denne cocktail har jeg blandet røgede bigaraer direkte fra Bradley-rygeren. Forestil dig en maraschino 2.0. Bigar-råene røges ved 70°C i en time, selvfølgelig med kirsebærbriketter.

Jeg bruger Woodford Reserve Bourbon som base, tilsætter lidt sukkersirup, et par stænk Angostura bitter og et stænk sodavand. Denne Old Fashioned er frygtelig spændende i munden.

Nu skal jeg sætte mig ned og tage en slurk, for hvis jeg skriver Gammeldags en gang til, begynder mine øjne at bløde.

Metode:

Start Bradley-rygeren og indstil temperaturen til 70°C.

Udkern kirsebærene, den nemmeste måde er med en kirsebærkerner.

Når røgen er varm, røg kirsebærene i en time.

Lad derefter afkøle.

Bland 6-8 kirsebær i bunden af et gammeldags glas.

I et røreglas med is - bland bourbon, sukkersirup og Angostura.

Tilsæt is til Old Fashioned-glasset, si drinken, top med et stænk sodavand og rør rundt med en barske.

Hellere øge mængden af sodavand gradvist, end at have for meget dun på én gang.

Kirsebær
 Træ

Kirsebærbisquetter til Bradley Smokers

Kirsebærbisquetter giver en mild, sød og frugtagtig aroma perfekt til rygning af fjerkræ, fisk, skaldyr, oksekød, svinekød, lam, vandhøns, grøntsager og ost.

Shop Now