How to Smoke Fish: The Ultimate Guide on Everything

Sådan ryger du fisk: Den ultimative guide til alt

Posted on: January 16, 2023



Det har altid været en god måde at omvende kød til en delikatesse. Man skal ikke bare ryge de sædvanlige mistænkte som rødt kød, svinekød og kylling. Man kan også ryge fisk.

Madrygning har altid været en måde at gøre kød til en delikatesse. Du behøver ikke kun at ryge de sædvanlige mistænkte som rødt kød, svinekød og kylling; du kan også ryge fisk. Denne metode blev tidligere brugt til at konservere fisk og skaldyr, men nu er det en måde at tilberede gourmetfisk derhjemme. Prøv røget fisk, hvis du er træt af at ryge bøf og vil prøve noget andet, men alligevel saftigt lækkert.

Er det anderledes at ryge fisk fra at ryge bøf?

Selvfølgelig er det det. Fra krydderier til temperatur varierer alt. Du kan ikke bruge den samme rub til en fisk, som du ville bruge til andet kød. En fiskekød er mere mørt end rødt kød, så tilberedningstiden varierer også. Men bare rolig. Med moderne madrygere som Bradley Smokers kan du justere temperaturen og tilberedningstiden for at skabe røget perfektion.

Om du vil tilberede en hel fisk eller en filet er op til dig. Vi guider dig her i processen, som er stort set den samme for begge. Denne guide til rygning af fisk er for begyndere, så vi har lagt særlig vægt på detaljer. Gå ikke glip af nogen af de trin, vi har nævnt, og se magien ske. Du får en saftig, mør fisk, der smelter i munden med sprødt skind på toppen, præcis som du drømte om det. Så lad os komme i gang.

Ingredienser til røgning af fisk

Når det kommer til ingredienserne, har vi brugt en vis mængde ingredienser, der supplerer mængden af fisk, vi røg. Hvis din mængde fisk er større eller mindre, så glem ikke at justere ingredienserne. Så her er listen over hvad du har brug for:

  • 4 til 5 pund fiskefileter med skind. Helst ørred, laks, makrel, havaborre, sejlfisk eller tun til rygning.
  • 1/2 kop granuleret hvidt eller lysebrunt sukker
  • 1/2 kop bordsalt eller kosher salt
  • 1 liter vand
  • Paprika foretrækkes for en krydret smag, men du kan gå med alle krydderier, krydderier eller rub efter eget valg.
  • Friske krydderurter til pynt. Gerne persille, rosmarin, salvie, timian eller dild.
  • Citronbåde til servering

Ingredienser til at forberede en Cajun dry rub

Her er en anden liste over ingredienser til at gøre en rub for dem, der kan lide, at deres fisk er mere krydret, når de ryger. Denne rub fungerer godt med de forskellige fisk, vi nævnte ovenfor. Men glem ikke at afbalancere mængden, hvis du ikke bruger den samme mængde fisk som nævnt i denne guide.

  • 1/2 spsk cayennepepper
  • 1/2 spsk tørret timian
  • 1/2 tsk salt
  • 1 spsk løgpulver
  • 1 spsk hvidløgspulver
  • 3 spsk paprika
  • 3 spsk blødgjort smør eller margarine. Hold det til side; bland det ikke med rub.

Redskaber til at ryge fisk

Som nævnt tidligere, vil vi ikke gå glip af nogen af detaljerne, når du ryger fisk, så vi har sorteret en liste over ting, du skal bruge. Hav dem klar inden du begynder at lave mad.

1. En kvalitetsmadryger med avanceret kontrol for temperatur og tilberedningstid. Bradley Smoker er vores valg her.

2. En stor skål

3. Plastfolie

4. Et kød termometer

5. Bisquetter med smag. Dette er en måde at forbedre smagen af fisken med aromatiseret røg. Bradley Bisquettes er vores valg her. Disse savsmuldsspåner producerer ren røg med smag og slukker sig selv, før de bliver til aske.

Klargøring af fisken til rygning

Ja, dette er et særskilt trin, fordi du skal være rigtig forsigtig med valget af fisk her. Gå efter en fed fisk frem for en slankere. Store stykker fed fisk forbliver møre og saftige efter rygning. Mager fisk har en tendens til at blive tør og hård efter at være røget. Du kan tale med din slagter om dette for at få den perfekte. Hold også huden på. Dette vil hjælpe med at holde kødet på plads. Efter røgning vil den også give den et flagende, sprødt ydre lag, mens indersiden bliver saftig og mør. Hele fisken skal afkalkes. Fjern rygraden for store fisk. For mindre fisk, hold rygraden fastgjort til den ene side.

Forbered marinaden

Bland salt, sukker og paprika med vandet og lad det simre ved svag varme, indtil alt er opløst. Lad det komme ned til stuetemperatur, og lad derefter fisken trække i det i mindst 6 til 10 timer.

Efter saltlagen kan du bruge dry rub som marinade for at få det ekstra krydrede kick på din røgede fisk. Glem ikke at vaske fisken, når du har taget den op af saltlagen og dup den tør.

Se hele vores katalog med artikler om saltning og hærdning her:
Hvad er forskellen mellem bejdsning, saltning, marinering og hærdning?
Konservering og rygning af kød til hjemmemadkonservering
Vejledning om saltning og saltning af dit kød til madrygning

Rygning af fisken

Tænd for rygeren og lad den forvarme. Vi har brugt en Bradley Smoker her med automatisk forvarmning og tilberedningstemperaturkontrol. Du kan henvise til brugermanualen for ethvert andet mærke, du bruger.

For at ryge en hel ørred skal du indstille temperaturen mellem 145 til 200 °F (63 til 93 °C) og koge indtil skindet begynder at blive skællet, hvilket vil være tæt på en time. Temperaturen og timingen vil ligne en hel ørred, når du ryger laksefileter.

Brug altid en kød termometer for at forhindre overrygning af dine fisk. Når den er færdig serveres den varm og sydende med citronbåde og pyntet med krydderurter efter eget valg.

Vi håber, at denne guide til rygning af fisk var nyttig for begyndere til at eksperimentere med noget nyt med deres madryger. Spring ikke over Bradley-tip og tricks, vi har delt her, for at tilføje det ekstra pift til din røgede fisk.

For flere gode ideer til, hvordan du får mest muligt ud af din Bradley Smoker, tjek de fantastiske artikler på vores Bradley Smoker Mad Rygning Blog for flere tips og tricks.