Pairing Meat with Beer, Cocktails & Wine

Parring af kød med Øl, cocktails og vin

Posted on: February 15, 2022
Read time: Read Time: 10 min



Par tekst med et billede for at fokusere på dit valgte produkt, din samling eller dit blogindlæg. Tilføj detaljer om tilgængelighed, stil, eller giv endda en anmeldelse.

Få ting er mere tilfredsstillende end den røgede smag af en perfekt tilberedt bøf, ribben eller pulled pork. Men før du fortærer dit måltid, er det tid til at tænke over, hvilken drink der bedst passer til retten. At parre kød med øl, cocktails og vin kan være vanskelig; der er trods alt masser af muligheder for at slukke tørsten, der rækker ud over vand og cola.

Så hvilken drik er den rigtige til dit røgede kød? Slut dig til os, når vi udforsker principperne, der skal følges, når du vælger en drink, og eksemplerne på kød og drikkevarer, der udgør det perfekte par. Slip din kreativitet løs med disse tips til at skabe en uforglemmelig madoplevelse i dit eget hjem.

Sådan matcher du kød med øl

Når det kommer til kød- og ølkombinationer, er der to ting at overveje: fedtindhold og kulsyre. Federe udskæringer af kød tåler ofte mere robust smag – tænk på lam eller and – mens magert kød som fisk har en tendens til at passe bedre sammen med mindre intense øl.

Derudover kan brusende øl overdøve lettere smagende fødevarer; på en varm dag (når du vil have lette øl), match dine lette bryg med salater eller skaldyrsretter i stedet for bøffer eller burgere. Kort sagt: Den type mad, du serverer, kan påvirke, hvilken slags øl du vælger.

En tommelfingerregel er, at jo stærkere og tungere en øl smager eller dufter, jo bedre passer den til kød, der har en kraftig smag. Fyldige øl som IPA'er og stouts er gode til oksekødsretter som bøf. Hvis du har en ret, der er blevet simret i vin – f.eks. korte ribben – så prøv at finde en lettere øl som tilbehør. Der er dog ingen hårde og hurtige regler, når du kombinerer kød med øl (eller noget andet), så vær ikke bange for at blande tingene sammen!

Sådan parrer du kød med vin

Tricket til at parre enhver form for alkohol med mad handler om at finde en balance mellem to elementer. Det første element er smag, og det andet er intensitet. Der er tidspunkter, hvor stærkere smage som f.eks. vildt kød vil overdøve lettere vine som Chardonnay eller Sauvignon blanc, så det er vigtigt at lære at parre vin med kød for at overveje elementer som krydderier, tilberedningsmetode og forberedelsestid, før du træffer din beslutning.

Vin og rødt kød

Normalt vil de fleste vine passe godt til enhver type kød, så længe det ikke er for fedt. Du vil gerne parre forskellige udskæringer af oksekød - såsom filet mignon og flankebøf - med forskellige slags rødvine (men husk på, at specifikke sorter ofte altid er bedre end blandinger). Rødvine som Cabernet Sauvignon og merlot passer godt til oksekød. Tanninerne i rødvin hjælper med at skære igennem fedmen. Frugtigere hvidvine som Chardonnay passer godt sammen med lam og svinekød.

Søde dessertvine som portvin fungerer smukt sammen med vildt kød. Og hvis du har et magert stykke bøf, så prøv at hælde et glas sprød Pinot Grigio; dens pikante smag står i flot kontrast til kødet.

Fjerkræ og fisk

Hvad angår kylling, fungerer mørkt fjerkrækød som underlår eller lår normalt bedst med fyldige hvidvine, mens hvidt kød kan passe lige så godt til rosé eller frugtrøde. Hvis du har høns for sig selv, så skal mellemfyldige røde som Merlot, Cabernet Sauvignon eller Pinot Noir fungere godt.

Hvis du har høns sammen med kartofler og squash eller andet i en smørsauce, så prøv lysere røde som en californisk Pinot Noir for at komplementere alle de dejlige vintervarmere ingredienser. Chardonnay fungerer også godt her på grund af dens egeagtige nuancer, som passer fint til rigere retter.

Hvidfisk giver en meget alsidig mulighed; dens naturlige delikatesse betyder, at du kan parre den med alt fra sød Riesling til Chardonnay, Pinot Noir eller endda Sauvignon Blanc.

Derfra går vi videre til hvidvine. Oyster Bay Sauvignon Blanc, Sancerre og Gruner Veltliner ville være gode valg. Disse vine er ikke særlig frugtagtige, så de vil ikke overdøve din ret, men de har mere fylde, som vil matche de fleste hvide kød ret godt.

Sådan parrer du kød med cocktails

At parre kød med cocktails er lige så simpelt som at matche dem med vin og øl. Her er nogle ting, du måske vil overveje, inden du vælger din cocktail: mængden af fedt (fedt kød holder godt imod tungere cocktails som martinier), krydderier (krydret kød tåler frugtagtige cocktails), tilberedningsmetode (grillet kød har en tendens til at gå godt med røgfyldte drikkevarer).

Afsluttende tanker

Nøglen til succesfulde kød- og drikkevarer er at matche udskæringer af kød med drinks, der ikke vil overdøve dem. Eksperimentering er dog en del af det, der gør mad sjovt. Hvis en parring ikke lykkes, så giv den en ny chance ved din næste lejlighed. Hvis tunge eller lette øl ikke ser ud til at passe godt sammen med røget kalkun, kan du prøve at parre dem i stedet med rugwhisky! Du kan blive overrasket over, hvad du opdager i processen.

Tjek et par flere artikler om kødparring med øl, vin og cocktails:
Den ultimative guide til BBQ-mad og ølparring
BBQ og vinparringer for de bedste madlavninger
5 lækre typer røget kød og cocktailparring

For flere gode ideer til, hvordan du får mest muligt ud af din Bradley Smoker, tjek de fantastiske artikler på vores Bradley Smoker Mad Rygning Blog for flere tips og tricks.